Zmiana genetyczna w dehydrogenazie alkoholowej i korzystny wpływ umiarkowanego spożycia alkoholu na zawał mięśnia sercowego ad 7

Ponieważ dominującą funkcją dehydrogenazy alkoholowej typu 3 jest metabolizm alkoholu, odkrycie to jest zgodne z hipotezą, że wolniejsza prędkość klirensu alkoholu zwiększa korzystny wpływ umiarkowanego spożycia alkoholu na ryzyko choroby sercowo-naczyniowej. Około połowy widocznej korzyści spożywania alkoholu na ryzyko zawału mięśnia sercowego można wytłumaczyć wzrostem poziomu HDL.6,21-23 Stwierdziliśmy, że poziom HDL był wyższy wśród mężczyzn spożywających co najmniej jeden napój dziennie we wszystkich trzech z grup genotypowych ADH3, ale że poziomy były najwyższe wśród tych, którzy byli homozygotyczni pod względem allelu .2. Nasze dane sugerują, że redukcja ryzyka zawału mięśnia sercowego przypisywana interakcji między genotypem ADH3 a poziomem spożycia alkoholu nie wynika wyłącznie z podwyższenia poziomu HDL. Nie jesteśmy jednak w stanie dokładnie oszacować, jak bardzo modyfikujący wpływ genotypu ADH3 na zawał serca wynika z jego wpływu na poziom HDL, ponieważ było tylko pięciu pacjentów, którzy spożyli co najmniej jeden napój dziennie i którzy byli homozygotyczni pod względem .2 allel.
Niektórzy sugerują, że odwrotna zależność pomiędzy umiarkowanym spożyciem alkoholu a ryzykiem zawału mięśnia sercowego nie stanowi prawdziwej zależności przyczynowej, ale raczej, że alkohol jest substytutem sprzyjających czynników społeczno-ekonomicznych lub stylu życia związanych ze zmniejszeniem ryzyka.24 Jest mało prawdopodobne, aby genotyp ADH3 wiąże się z tymi potencjalnie zakłócającymi czynnikami i nie zaobserwowaliśmy takich powiązań w naszych danych. Stwierdzenie wpływu funkcjonalnego polimorfizmu ADH3 na związek między umiarkowanym piciem alkoholu a ryzykiem zawału mięśnia sercowego (i poziomem HDL) sprzyja wiarygodności interpretacji przyczynowej. Związki obserwowane w nierandomizowanych badaniach epidemiologicznych można przypisać potencjalnie mylącym czynnikom. Zaobserwowane powiązania między ryzykiem choroby a obecnością funkcjonalnych wariantów w genach, które prowadzą do metabolizmu lub transdukcji czynnika leżącego u podstaw choroby, w znacznym stopniu wspierają pogląd, że ekspozycja na czynnik jest bezpośrednio związana z przyczynowością.
Podobnie zaproponowano, że ochronny wpływ spożycia napojów alkoholowych na choroby serca może być spowodowany składnikami napojów alkoholowych innych niż etanol (np. Przeciwutleniacze, takie jak flawonoidy) .25 Fakt, że dehydrogenaza alkoholowa typu 3 metabolizuje etanol, a nie inne związki sugerują, że etanol jest odpowiedzialny za działanie ochronne. Kluczowym problemem w badaniach epidemiologicznych dotyczących środowiska jest to, że ludzie są narażeni na złożone mieszaniny związków, więc zidentyfikowanie konkretnych korzystnych lub szkodliwych związków może nie być możliwe. Poprawa naszej zdolności do identyfikowania specyficznego stylu życia i czynników środowiskowych jako przyczyn danej choroby może okazać się jedną z głównych korzyści płynących z badania powszechnych wariantów genów i chorób metabolicznych.
Perspektywiczny projekt naszego badania, stosunkowo duża liczba nowo zdiagnozowanych przypadków oraz wysoki wskaźnik kompletności danych uzupełniających zwiększają ważność naszych wyników
[hasła pokrewne: zwichnięcie stawu mostkowo obojczykowego, zatrucie opiatami, złamanie otwarte kości udowej ]
[podobne: joanna ferdynus, antserwis wałcz, pumar ryki ]